Infocin cvso heeft besloten 3 miljoen euro in Fondi Besa te investeren. Fondi Besa is met 32.575 klanten de belangrijkste verlener van kleine leningen in Albanië. Fondi Besa kan op een mooi parcours terugkijken waarbij hun kredieten tot jobcreatie hebben geleid. Dat illustreert ook het verhaal van Mirela.

Vijf jaar geleden trok Mirela samen met haar man naar de Albanese hoofdstad Tirana. Ze droomden ervan om een eigen bakkerijtje te starten. Alle twee hadden ze al ervaring met het ambacht en ze waren erop gebrand om iets uit de grond te stampen. Omdat ze niet beschikten over het nodige startkapitaal, begonnen ze hun zoektocht naar een startlening. Het zou leiden tot een lange lijdensweg: ze schuimden de ene bank na de andere af, maar telkens kregen ze dezelfde ontgoocheling te verwerken. Niemand wilden een krediet aan hen geven. Dit bracht Mirela en haar man tot wanhoop en ze zagen hun droom in rook opgaan. Totdat een vriendin van Mirela haar aanraadde bij Fondi Besa aan te kloppen.

Mirela aarzelde geen moment en een paar dagen later stond de lening van Fondi Besa al op de rekening van Mirela. Vandaag telt de bakkerij van Mirela en haar echtgenoot 13 vaste werknemers en heeft ze opnieuw met behulp van kredieten van Fondi Besa een snoepjeswinkel geopend waar ondertussen 14 mensen werken. “De zaak draait goed en we denken opnieuw aan uitbreiding. En we kennen natuurlijk al met welke financiële partner we in zee willen: Fondi Besa.” 

Net zoals Mirela vinden meer en meer mensen hun weg naar Fondi Besa. Het kredietbedrag dat Fondi Besa heeft verleend ligt maar liefst een derde hoger dan het jaar ervoor. Hun leningen komen terecht in diverse sectoren: landbouw is hierbij een belangrijke bestemming, maar evengoed verschaft Fondi Besa leningen aan de handelssector, toerisme of de bouwsector. Ze richten zich wel vooral op kleine ondernemers. Als je weet dat bijna 90% van alle actieve ondernemingen in Albanië bestaan uit minder dan 5 werknemers, liggen hier nog heel wat kansen. “We bereiken het marktsegment dat het moeilijk heeft om een krediet vast te krijgen via de traditionele banken. Wij schatten kleine ondernemingen en startende bedrijfjes hoog in, want bij het creëren van meer jobs in Albanië spelen zij een cruciale rol.” Irma Disha, CFO Fondi Besa.