Covid-19 weerhoudt Incofin cvso niet te blijven investeren in India

juni 24, 2021
Incofin cvso schrijft nu een lening uit van 2 miljoen euro aan Light Microfinance, zodat de Indiase financiële instelling haar klanten kan blijven ondersteunen.

Light Microfinance bereikt 200.000 klanten: uitsluitend vrouwen in landelijke gebieden en kleinere stadjes in het westen van India.  Het gaat om kleine leningen voor productieve doeleinden, vaak in een context waar financiële dienstverlening te wensen over laat.  De grootste groep van de klanten van Light Microfinance zijn melkveehouders (70%) die deel uitmaken van lokale coöperaties.  Dit is geen toeval: de zuivelsector is enorm belangrijk in India.  Het land heeft de grootste melkveestapel ter wereld en is land nummer één, zowel als het gaat over de productie als ook de consumptie van melkproducten.

Chauhan bijvoorbeeld, al meer dan vijf jaar klant van Light Microfinance, verdient geld met haar koeien.  Ze is de belangrijkste bron van inkomsten voor haar zeskoppig gezin en om haar familie te onderhouden, was ze erop gebrand haar inkomsten te verhogen.  Dankzij haar eerste leningen van Light Microfinance begon ze groenten te telen.  Uiteindelijk slaagde ze er dankzij de financiële ondersteuning alsook haar zakelijk inzicht in haar activiteiten uit te breiden naar onder meer veeteelt.  Haar inkomen steeg en ze is van plan om twee medewerkers in dienst te nemen.

Light Microfinance biedt leningen aan via een groepsmodel met gezamenlijke aansprakelijkheid.  Groepen bestaan meestal uit drie tot tien vrouwen.  De financiële instelling past haar productaanbod voortdurend aan om ervoor te zorgen dat het relevant blijft voor de noden van haar klanten.

Nasreenbano wilde altijd al haar familie financieel een handje helpen, maar had niet de middelen om dat te doen.  Ze leerde Light Microfinance kennen via andere vrouwen in haar dorp en sloot zich aan bij een leninggroep.  Ze gebruikte het krediet om weefgetouwen aan te kopen en opende haar textielbedrijf, wat haar een behoorlijk maandelijks inkomen opleverde.  Tegelijkertijd gaf dit haar ook een sterke stem in de besluitvorming van het gezin.

Behalve leningen biedt Light ook levensverzekeringen en medische verzekeringen aan. De instelling organiseert ook voor al haar klanten groepstrainingen rond financiële geletterdheid.

Alex Jeffery, Investment Associate van Incofin zegt: “We zijn verheugd over deze investering in Light Microfinance.  We geloven dat steeds meer ondernemende vrouwen die tot dusver weinig kansen kregen zullen profiteren van deze investering en hun levensomstandigheden zullen verbeteren.”