Jesús uit El Alto reed jaren voor een hongerloon met een minibus, maar vandaag runt hij samen met zijn vrouw een groothandel in sla. In 2012, toen ze hun activiteiten wilden opvoeren, vroegen ze een lening aan van 450 euro bij Banco FIE om kunstmest aan te kopen. Hierna volgde een lening voor de aankoop van meer grond. Vandaag beschikken ze over een tiental serres op 2.000 vierkante meter landbouwgrond.

De ambitie van het koppel is om door te groeien tot een nationaal distributiebedrijf waarin hun kinderen aan de slag kunnen gaan en zij van hun oude dag genieten.

Banco FIE was als een grote broer die advies gaf en ons hielp om vooruit te komen.

Neyza kreeg een opleiding tot banketbakker en ze runt sinds 2017 haar eigen bakkerij in Tarija, in het zuiden van Bolivia. Banco FIE heeft haar een lening gegeven waarmee ze een nieuwe industriële oven heeft gekocht. Dankzij de betere oven heeft ze nu een gevarieerder aanbod en kan ze ook meer produceren. Dat liet haar toe om uit te breiden.

Ondertussen heeft ze drie mensen in dienst en recent nog ging ze een nieuwe lening aan bij Banco FIE voor de aankoop van een broodsnijmachine. Ze wil in de komende jaren haar zaak verder uitbreiden en nieuwe verkooppunten oprichten op verschillende locaties in Tarija.

Neyza , 24 jaar

In 1985 richtten vijf dappere vrouwen een NGO op voor de minder bedeelden in de samenleving die geen toegang hadden tot de financiële sector. In 2007 werd Incofin cvso aandeelhouder en een paar jaar later, in 2010, haalde FIE haar banklicentie en staat sindsdien bekend als Banco FIE.

De bank slaagt erin de kwetsbaren in Bolivia in het financiële systeem te betrekken en ondersteunt zo de economische ondernemingen van honderdduizenden Bolivianen die anders in de kou hadden blijven staan. Banco FIE zweert bij inclusie, kwaliteit en transparantie. Geen financieel rendement zonder sociaal rendement is het uitgangspunt gebleven. Zo begeleidt ze bijvoorbeeld haar klanten om hun zaak te moderniseren: Banco FIE biedt een eenvoudige procedure aan waarbij ondernemers heel vlot een webpagina met betaalknop kunnen opzetten om hun producten online te verkopen.

Bouw mee aan een nieuwe toekomst

Investeer in gedreven ondernemers en in jezelf. Dit kan al vanaf €130,20.
Investeer mee