Geschiedenis

 • 2019

  Incofin cvso is één van de eerste fondsen die het Towards Sustainability-label van bankenfederatie Febelfin mag opspelden.

 • 2017

  De Raad van Bestuur houdt een strategisch seminarie en beslist onder meer om het jaarlijkse budget voor technische assistentie van 50.000 naar 100.000 euro te verhogen.

  Incofin cvso bestaat 25 jaar! Die extra feestelijke verjaardag wordt gevierd tijdens de Algemene Vergadering van 26 april 2017.

  Het kapitaal van Incofin cvso overschrijdt voor het eerst 40 miljoen euro.

 • 2016

  Incofin cvso verkoopt met meerwaarde een aantal kapitaalparticipaties (Banco FIE in Bolivia en Akiba Commercial Bank in Tanzania) waarin het meer dan tien jaar een belangrijke aandeelhouder was.

  Het Fairtrade Access Fund, mee door Incofin cvso opgericht in 2012, is voor het eerst sinds zijn ontstaan winstgevend. Het fonds, dat financiering aan fairtradelandbouworganisaties verstrekt, bereikt een omvang van 30 miljoen dollar.

  ‘Het Impulse Microfinance Investment Fund, in 2004 door Incofin cvso opgericht, wordt – conform de overeenkomst – aan de investeerders uitbetaald. Het fonds behaalde de vooropgezette doelstellingen.

 • 2015

  Incofin cvso kent een succesjaar. Er komen 360 nieuwe aandeelhouders bij en het kapitaal groeit aan met 6,9 miljoen euro. Het balanstotaal van Incofin cvso overschrijdt voor het eerst 50 miljoen euro.

  Lancering van het investeringsfonds agRIF door de afzonderlijke fondsenbeheerder Incofin Investment Management (Incofin IM). De kapitaalwerving van agRIF wordt in 2017 afgesloten en bedraagt 150 miljoen dollar.

  Incofin cvso investeert voor het eerst in Palestina.

 • 2014

  Incofin cvso participeert als medeoprichter in FPM SA, een Congolees investeringsfonds voor Congolose microfinancierings- en financiële instellingen.

 • 2012

  Op 25 april 2012 viert Incofin cvso zijn twintigjarig bestaan in aanwezigheid van Prinses Mathilde, in De Bijloke in Gent.

  Incofin cvso investeert als stichtend lid in het Fairtrade Access Fund.

 • 2011

  Incofin cvso maakt voor het eerst een enveloppe van 50.000 euro vrij voor technische assistentie. Hiermee worden microfinancieringsinstellingen ondersteund die op zoek zijn naar expertise om hun producten en processen te verbeteren.

 • 2010

  Lancering van het Rural Impulse Fund II door Incofin IM, een fonds met een omvang van 120 miljoen euro.

  Op 2 januari 2010 teistert een hevige aardbeving Haïti. Incofin organiseert een grote sponsoractie om ACME en zijn klanten erbovenop te helpen. De actie, gesteund door de Vlaamse regering, brengt 171.000 euro op.

 • 2009

  Incofin investeert in ACME in Haïti.

  Incofin cvso richt samen met het management de afzonderlijke fondsenbeheerder Incofin Investment Management (Incofin IM) op. Voortaan wordt de investeringsportefeuille van Incofin cvso door het team van Incofin IM beheerd.

  Vanaf 2009 komt Incofin cvso in aanmerking voor de toekenning van een belastingvermindering aan particulieren die op aandelen van Incofin cvso inschrijven. Dit doet het aandeel van particulieren én het kapitaal van Incofin cvso fors toenemen.

  De investeringen van Incofin cvso in Nicaragua beleven moeilijke tijden. De Nicaraguaanse microfinancieringsinstellingen hebben terugbetalingsproblemen door de opkomst van de Movimiento de No Pago, een krachtige debiteurenbeweging. Toch komt Incofin cvso goed uit deze crisis.

 • 2008

  Crisisjaar in de financiële sector. Incofin cvso houdt stand.

 • 2007

  Incofin cvso lanceert samen met EIB, IFC, FMO en BIO het investeringsfonds Rural Impulse Fund I. Het fonds heeft een omvang van 38 miljoen dollar. Incofin cvso keert voor het eerst een dividend uit van 1 % van het aandelenkapitaal. In de volgende jaren stijgt het dividend gestaag naar 2,5 %, een peil dat van 2012 tot en met 2018 werd aangehouden.

 • 2006

  Incofin cvso neemt een participatie in FIE Gran Poder (Argentinië).

 • 2004

  Incofin cvso verstrekt als allereerste externe investeerder een waarborg aan de microfinancieringsinstelling Wasasa in Ethiopië. Vandaag is het één van de grootste van het land.

  Het Impulse Microfinance Investment Fund wordt opgericht, een afzonderlijk door Incofin cvso beheerd investeringsfonds dat met leningen en risicokapitaal investeert in microfinancieringsinstellingen. Het richt zich tot institutionele investeerders. Het fonds wordt voor twaalf jaar opgericht en bereikt in verschillende stappen een omvang van 47 miljoen euro.

 • 2003

  Om de drempel voor particuliere investeerders te verlagen, geeft Incofin cvso gesplitste aandelen uit ter waarde van 1/20e van een groot aandeel. De operatie trekt op een jaar tijd 70 particuliere aandeelhouders aan. Drie aandeelhouders – Volksvermogen, VDK Spaarbank, VKW (nu Etion)) én BRS – beslissen om Incofin cvso gedurende vijf jaar (van 2003 tot en met 2007) structureel te steunen. Ook de Stichting Gillès steunt Incofin cvso.

  Incofin cvso neemt een participatie in Akiba Commercial Bank (Tanzania) en hevelt het kredietfonds van Incofin Tanzania over naar de bank. De bank telt op dat moment 23.865 klanten. Incofin cvso verstrekt als een van de eerste externe investeerders een lening aan Centre Nako Diabaté in Guinée, vandaag het grootste private opleidingscentrum in Guinée Conakry.

  Incofin cvso neemt een participatie in de microfinancieringsinstelling Confianza in Peru, die op dat moment 9705 klanten heeft. Vandaag hoort ze, onder de naam Financiera Confianza, bij de grootste microfinancieringsbanken van het land – met participaties door BBVA en IFC. Goed voor 207.000 klanten.

 • 2002

  De Raad van Bestuur organiseert voor het eerst een strategische meeting van twee dagen in Cadzand. Die zal voortaan om de twee à drie jaar plaatsvinden. Tussen 2002 en 2017 gingen er al zeven seminaries door.

 • 2001

  Een promotiecampagne trekt vers investeerderskapitaal aan. Het kapitaal verdubbelt tot 36.308.972 Belgische Frank (900.075 euro). Incofin cvso wordt medeoprichter van Ex-Change, een vereniging voor uitzending van experten, en neemt de secretariaattaken op zich.

  Geert Peetermans en Rita Van den Abbeel versterken het team van Incofin cvso dat nu uit vier personen bestaat. Loïc De Cannière wordt Gedelegeerd Bestuurder.

 • 2000

  Een belangrijk jaar waarin een andere koers wordt uitgezet. Nieuwe aandeelhouders treden toe en het kapitaal groeit tot 19 miljoen Belgische Frank (471.200 euro). Er komt een samenwerking met Company Partnership Plan. Er worden een Manager Noord – Mieke Winne – en een Manager Zuid – Loïc De Cannière – aangeworven. De kantoren verhuizen naar de Sneeuwbeslaan 20 in Antwerpen.

 • 1997

  Oprichting van de lokale werkmaatschappij Incofin Paraná Participaçoes (Brazilië).

 • 1996

  Oprichting van de lokale werkmaatschappij Incofin Uganda. In 1997 start Incofin Uganda onder meer het landbouwbedrijf Naseco op, nu een van de grootste zadenbedrijven van Oost-Afrika.

 • 1995

  Oprichting van de lokale werkmaatschappij Incofin Guatemala. Die start het microkredietprogramma Fundea op, dat uitgroeit tot een van de grootste microfinancieringsinstellingen van het land.

 • 1993

  Oprichting lokale werkmaatschappijen Incofin Tanzania, Incofin Guinée en Incofin El Salvador. Incofin cvso richt een bedrijvencentrum op in Arusha (Tanzania) dat een kredietfonds uitbouwt. Dit kredietfonds wordt later ingebracht in Akiba Commercial Bank, en legt de basis voor de opening van een nieuw filiaal in Arusha. Vandaag is Akiba Commercial Bank een van de belangrijkste microfinancieringsbanken van Tanzania.

 • 1992 - 27 augustus

  Incofin cvso wordt opgericht door VDK Spaarbank nv, ACT vzw en Disop vzw. Het beginkapitaal bedraagt 5.000.000 Belgische Frank (123.946 euro). In de brochure van 1992 staat: “Het is de bedoeling van VDK Spaarbank, ACT en DISOP om met Incofin cvso te participeren in het risico dat lokale partners en kleine ondernemers in de derde wereld nemen. Incofin cvso wil meer kmo’s de mogelijkheid bieden om van start te gaan en hen tegelijk een betere slaagkans geven. Incofin cvso wordt medeaandeelhouder, dus het risico wordt gezamenlijk genomen.”

Nieuwe aandeelhouder

In twee kliks doe je mee. Proficiat!
overlay
Vragen?

Hier vind je duidelijke antwoorden

Hier vind je duidelijke antwoorden

Ben je al vennoot?

Dan gaat inschrijven nog sneller
overlay