Media-aandacht voor uniek model van SAMFIN, een Incofin cvso investering

oktober 22, 2018

Deze zomer investeerde Incofin cvso EUR 3 miljoen in Samunnati Financial Intermediation & Services Pvt. Ltd (SAMFIN), een Indiase niet-bancaire financiële onderneming (NBFC), opgericht in 2014. Door het unieke financieringsmodel van SAMFIN voor landbouw gerelateerde activiteiten, helpt het fonds de NBFC met een lange termijn lening om haar impact te vergroten.

SAMFIN biedt financiële, co financiële en niet-financiële oplossingen aan micro-, kleine en middelgrote ondernemers, waaronder landbouwers, landbouwondernemingen, groothandelaars en detailhandelaars. De NBFC werkt met meer dan 230 ‘community based’ organisaties die samen ongeveer een miljoen, voornamelijk kleine landbouwers helpen, in 112 districten in landelijk India.

SAMFIN richt zich op waardeketens in de landbouwsector en andere belanghebbenden in de sector door financiële bemiddeling (leningen), banden met boerenmarkten en adviesservices voor gewassen aan te bieden. Dit helpt bij het doorgeven van maximale voordelen aan kleine en gemarginaliseerde landbouwers, een financieel uitgesloten segment, aangezien banken alleen financieren tegen harde waarborgen, die landbouwers en micro-, kleine en gemiddelde ondernemers vaak niet kunnen bieden.

‘Onze visie is aan te tonen dat het geven van landbouwleningen niet noodzakelijk risicovol is op voorwaarde dat de producten en diensten specifiek voor [landbouwers] worden gestructureerd,’ zegt Promotor en CEO SG Anil Kumar in een interview met BusinessLine. ‘Wanneer je geld leent aan een landbouwer, let er dan op voor welke activiteit, en of deze activiteit hem of haar de verwachte inkomsten geeft. Het is uit deze inkomsten dat zij hun lening zullen terugbetalen.’

Lees het volledige interview met BusinessLine hier.