Juhudi Kilimo, Kenia

mei 17, 2019

Op ongeveer 150 km van Nairobi, in het dorpje Gitare, woont Sarah Njuguna. Sarah heeft een lening van Juhudi Kilimo, een microfinancieringsinstelling waarin Incofin cvso 2,2 miljoen euro als aandeelhouder investeerde. Dit is de eerste kapitaalparticipatie van het fonds in Kenia.

4 jaar geleden bedroeg Sarah haar eerste lening 500 euro. Haar huidige lening van 2.500 euro gebruikte ze recent voor een uitbreiding van haar legbatterij naar 1.300 kippen. Sarah en haar man verkopen de eieren aan hotels in Nairobi, waarbij haar man voor het transport zorgt. Ze bezitten ook 3 koeien en een geit, en telen maïs, rijst en kool. Het volgende project van Sarah en haar man is het kopen van een mechanische waterpomp.

Juhudi verschaft microkredieten via 34 vestigingen in 32 landelijke gebieden aan kleinschalige boeren in Kenia. De MFI heeft 305 werknemers die een portefeuille beheren van meer dan 20 miljoen euro.

Juhudi ontstond in 2004 als een eenvoudig micro-leningeninitiatief, gefocust op het bedienen van kleinschalige boeren die geen toegang hadden tot financiele diensten door onder meer slechte bereikbaarheid,  gebrekkige infrastructuur, beperkte markttoegang, klimatologische omstandigheden, ongeletterdheid, en slechte of geen financiële gegevens. In 2009 slaagde Juhudi erin een onafhankelijk, winstgevend bedrijf te worden met startkapitaal van 1 miljoen dollar. Incofin cvso vervoegt andere impact-investeerders zoals Acumen Fund, Soros Economic Development Fund en de Grameen Foundation als aandeelhouder in de MFI.

5 jaar geleden had Juhudi 4.500 klanten die werden bediend door minder dan 50 personeelsleden in 8 vestigingen. Vandaag telt de MFI meer dan 45.000 klanten, die intussen meer dan 100 miljoen dollar ontvingen. De huidige portefeuille bestaat voor 67% uit vrouwen en voor 39% uit jongeren. De gemiddelde omvang van de leningen bedraagt ​​ongeveer EUR 330 en wordt gebruikt voor het verwerven van vee, landbouwproductiemiddelen zoals zaden en meststoffen en landbouwapparatuur. Juhudi heeft een goed gefinancierd en getalenteerd managementteam, met uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van financiële dienstverlening. De investering door Incofin cvso zal het bedrijf helpen uitbreiden naar nieuwe geografische gebieden, nieuwe producten innoveren, sociale prestatiemanagement aanpakken, het welzijn van werknemers verbeteren en de MFI concurrerend te houden. Juhudi blijft zo financiële inclusie verhogen voor degenen die het het hardst nodig hebben.

Kenia heeft naar schatting 50 miljoen inwoners, waarvan ~ 75% in landelijke gebieden woont en afhankelijk is van landbouw als bron van inkomsten. Tegenwoordig vertegenwoordigt landbouw ongeveer 32% van het BBP van Kenia en blijft het de grootste werkgever van de bevolking. Juhudi engageert zich om technologie te gebruiken als een manier om de efficiëntie te vergroten en om financiële toegang te bieden aan klanten in landelijke gebieden. Juhudi keert momenteel bijna 90% van zijn leningen via de mobiele telefoon uit, waarbij ongeveer 60% van de klanten hun terugbetalingen ook via dit kanaal doen.