Incofin cvso schrijft lening uit van 3 miljoen dollar aan Cooperativa Pacífico in Peru

augustus 28, 2020
In hetzelfde jaar dat Pacífico zijn 50 jarig bestaan mag vieren, ondersteunt Incofin cvso de coöperatieve met een lening van USD 3 miljoen. Het was eigenlijk niet zo gepland; de kredietverschaffing zou in 2019 hebben moeten gebeuren, maar nieuwe regels van de regulator in Peru hebben het proces verlengd. Ook toen Peru in lockdown ging in maart weerhield dit het investeringscomité van Incofin cvso er niet van om haar vertrouwen in een mooie toekomst van Pacífico uit te spreken.

Geworteld in de Japanse immigrantengemeenschap in Peru werd Pacífico in 1970 boven de doopvont gehouden met minder dan 400 leden vanuit een geest van wederzijdse hulp. De missie bestond erin om vooral via groepleningen financiële diensten te voorzien voor micro en kleine ondernemingen. Vandaag, met nog dezelfde geest, heeft Pacífico meer dan 500.000 leden en is uitgegroeid tot een van de grootste coöperatieven in Zuid-Amerika. Ze richten zich nog steeds op micro-ondernemingen en KMO’s. Deze ondernemingen zijn verantwoordelijk voor 90% van de jobs in Peru. Haar succesverhaal heeft Pacífico vooral te danken aan een efficiënt operationeel beheer en een slimme aanpak van de financieringskosten. Pacífico is dus een sterke speler in één van de sterktste economieën in Latijns-Amerika.

Pacífico heeft zo weten te groeien omdat men de waarden en principes van bij de stichting heeft weten in stand te houden: voorzien in de noodzakelijke hulp met oog op economische en sociale vooruitgang van de leden en de gemeenschap in het algemeen. Daarom is het een eer en een privilege voor Incofin om een entiteit te ondersteunen die zoveel betekent voor de missie van meer financiële inclusie.” – David Dewez, Managing Partner en Regionale Directeur Latijns-Amerika van Incofin IM

Het is toeval dat de kredietverlening in hetzelfde jaar valt waarin Pacífico de 50ste verjaardag viert. Het krediet was eigenlijk gepland voor 2019, maar Pacífico kreeg te maken met een nieuwe regulator in Peru die strengere regels oplegt. Eenmaal de achtergestelde schuldtransactie was goedgekeurd in Peru, sloeg de coronacrisis toe en Peru ging in lockdown. Dat weerhield het investeringscomité van Incofin cvso er niet van om haar vertrouwen in Pacífico te herbevestigen.

“Dit nieuws verheugt ons en we beschouwen het als een statement naar onze leden. Zij zijn het kloppende hart, onze kracht, ook in de moeilijke context die we vandaag meemaken. Van hen krijgen we het vertrouwen nu al 50 jaar lang.” – Armando Ouchida Noda, CEO van Cooperativa Pacífico

Klant van Pacífico verkoopt ’tamales’, een typisch, traditioneel gerecht in Zuid-Amerika.

Pacífico biedt een breed gamma aan van diverse financiële producten en diensten aan verschillende sectoren. Gelegen in de hoofdstad Lima kennen ze een overwegend urbane focus, maar ze bereiken ook verschillende financiële instellingen die op hun beurt de landbouwsector bedienen. 57% van de leningen die Pacífico uitschrijft liggen lager dan 10.000 dollar. Het krediet van Incofin cvso zal Pacífico verder helpen in het uitbreiden van hun producten en diensten opdat de coöperatieve haar leden een oplossing op maat kan aanbieden.