overlay profile photo

“Incofin houdt woord. Overeenkomsten met klanten en met de microfinancieringsmarkt worden gerespecteerd.”

In juni 2010 barstte de revolutie los in Kirgizië. Sommigen geldschieters zetten alle binnenlandse leningen stop. Eentje annuleerde zelfs een al getekend contract. Incofin echter stelde zelf voor om uitstel te verlenen voor de terugbetaling van een bestaand krediet dat zijn vervaldag naderde. Dat was mogelijk dankzij de hechte relatie die we ondertussen hadden opgebouwd. Incofin had een klare kijk op de werkomstandigheden in Kirgizië en de financiële gezondheid van Kompanion. Incofin houdt woord als het gaat over hun verbintenissen op lange termijn met klanten en met de microfinancieringsmarkten waarin ze actief zijn. Kompanion is heel dankbaar voor dit vertrouwensvolle partnerschap.

Erkinbek Jumabaev

CEO Kompanion

Mijn vrouw is leerkracht. Ik werk als statisticus bij de gemeente. In 2008 kocht ik een stuk land en ging aan de slag met abrikozenkiemplanten. Het resultaat bleef uit en er was niemand aan wie ik advies kon vragen. Tot Kompanion in 2015 een specialisatiegroep opstartte om elk jaar 15 landbouwers gratis een opleiding te laten volgen: de Farmer Field School. We kregen bruikbare theorielessen, de praktijk gebeurde in de tuinen van de deelnemers. Toen bleek dat ik te kleine zaaibedden maakte op de rotsachtige bodem en de kiemplanten te dicht bij elkaar plaatste. Bovendien konden de plantjes die ik op de markt kocht in de Chui-regio zich niet aanpassen aan de omstandigheden in onze buurt.

Mijn kennis en kunde groeide en ik mocht een eerste groepslening aangaan bij Kompanion om 50 kiemplanten te kopen van een lokale kwekerij. Na de terugbetaling kon ik opnieuw investeren. Er kwamen 40 abrikozenbomen bij. Vandaag oogsten we ook appels, kersen, aalbessen en frambozen. We, dat is mijn gezin – we hebben drie kinderen – en dat van mijn broer. Ik betaal hem een goed inkomen zodat hij ook aan zijn toekomst kan werken.

Ik denk dat ik de volgende lening ga gebruiken voor de installatie van een druppelirrigatiesysteem. Zo verbruiken we minder water en kunnen we ons concentreren op het verzorgen van de bomen en de planten, en het oogsten.

 

Alybaev, 49 jaar

Kompanion, van microfinancieringsinstelling naar commerciële partner

Opgericht in 2004. Erkin Jumabaev is sinds kort de nieuwe CEO.

Kompanion is sterk sociaal georiënteerd en beschikt als enige microfinancieringsinstelling in Kirgizië over een eigen Technical Assistance Departement. Hierdoor konden in 2015 meer dan 12.600 klanten op gratis advies voor de ontwikkeling van hun landbouwbedrijven.

In 2016 evolueerde Kompanion naar commerciële bank en creëert zo nog meer groei- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de gemeenschap. Kompanion verzorgt in het kader van de Farmer Field School verschillende trainingen en organiseert jaarlijkse beurzen en festivals in de landelijke gebieden.

De samenwerking tussen Kompanion en Incofin is een sterk voorbeeld van relationship banking, dat verder gaat dan louter financiële transacties. Zo zette Kompanion tijdens de revolutie in 2010 samen met enkele andere organisaties een hulpactie op, die ook door Incofin werd gesteund. Dat leverde vijf ton aan voedselpakketten, verzorgingsproducten en genees- en ontsmettingsmiddelen op.

Kerncijfers december 2016

  • Aantal klanten: 99.293
  • Leningenportefeuille: 56 miljoen USD
  • Gemiddelde lening: 551 USD
  • Percentage vrouwelijke klanten: 31 %
  • Klanten in landelijke gebieden: 66 %

www.kompanion.kg

Eerlijke kansen geven loont

Geef micro-ondernemers én je spaargeld een duwtje in de rug.
Investeer mee