Voor ik met deze bakkerij begon, werkte ik in een wasserij. Dat was zwaar en ik verdiende slechts 60 dollar per maand. Het was onmogelijk om iets opzij te zetten. Uit financiële noodzaak begon ik een nevenactiviteit. Ik maakte ’s nachts deeg, bakte brood, verkocht het in de vroege ochtend en ging dan werken in de wasserij.

 

Drie jaar geleden kwam ik in contact met KIF, door toedoen van een vriendin die ook bij hen leent. Ik sloot sindsdien al drie leningen af. Ik leende achtereenvolgens 5.000, 10.000 en 20.000 dollar. De eerste leningen waren bestemd voor de bakkerij. Om voorraad in te slaan, lonen te betalen, maar ook om materiaal te kopen, zoals schalen en een oven.

Ik ben heel tevreden met de gang van zaken. Mijn leven is enorm veranderd. Vandaag bak ik niet meer zelf, ik ben eerder de manager van de bakkerij. Ik heb acht medewerkers. Zij hadden tevoren geen job. Ze hebben hier geleerd hoe ze brood kunnen maken.

Ik kom uit een arme familie en ben zelf nauwelijks naar school geweest. Door de keuzes die ik maakte zullen mijn drie zonen in betere omstandigheden kunnen opgroeien en wel de mogelijkheid hebben om te studeren.

Bernadette, 34 jaar

Kaebauk Investimentu No Finansas (KIF) groeide uit tot de grootste microfinancieringsinstelling van Oost-Timor

KIF werd opgericht in 2001, als microkredietprogramma van de ngo Save the Children. Na een jaar werd dat programma uitgebouwd tot een aparte ngo voor microfinanciering. Sinds 2015 is KIF een nv. Vandaag is het de grootste microfinancieringsinstelling van Oost-Timor.

Incofin investeert al sinds het begin in KIF, toen niemand de stap durfde te zetten omwille van de grote risico’s. Oost-Timor is een van de kleinste, armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Het land heeft nauwelijks industrie, een zwakke infrastructuur en een hoge werkloosheidsgraad. Door de talrijke conflicten en de burgeroorlog in 2006 kwamen veel instellingen in de problemen. Sommigen moesten de boeken neerleggen.

KIF verbetert het leven van deze arme bevolking met een duurzame aanpak. Ondanks tal van tegenslagen bleven ze hun klanten bijstaan. Intussen is de instelling enorm gegroeid. 2016 was zelfs een fantastisch jaar.

Angelo Soares engageert zich al vanaf dag één voor KIF. Sinds 2006 doet hij dat als algemeen directeur.

Kerncijfers december 2020

  • 12.900 klanten
  • Klanten in landelijke gebieden: 85 %
  • Gemiddeld kredietbedrag: USD 1.100
  • Percentage vrouwelijke klanten: 69 %

www.kaebauk.tl

Word ook een duurzame belegger

Financiële én sociale meerwaarde voor je geld?
Schrijf nu in!