overlay profile photo

“Bij Incofin trek ik letterlijk het veld in.”

Ik zie alle spelers in een sector en ontwikkel relaties met alle niveaus – van de CEO van de financiële partnerinstelling tot en met de kleine producenten die het veld bewerken. Zo leer je wat impactinvestering echt betekent!

Lia Gonzalez

Agro Investment Manager Incofin (Colombie)

Mijn vader bouwde onze boerderij dertig jaar geleden zelf. Ik run ze nu. Het is belangrijk dat de zaak in de familie blijft. Zo ben ik verzekerd van werk en heeft mijn moeder een dak boven haar hoofd. We oogsten de koffiebonen met de hand omdat onze plantage tegen de steile hellingen ligt. Maar het wordt steeds moeilijker om seizoenarbeiders te vinden. We worden ook dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatopwarming: extreme droogte en plagen.

Gelukkig zorgt de Cooperativa de Caficultores de Andes voor steun en opleidingen. Daar hoorde ik dat koffieplanten voordeel hebben bij schaduw. Daarom plantten we bomen en bananenplanten op het veld. Tussen de koffieoogsten door geven de bananen ons bovendien een extra inkomen.

Ik kreeg financiële steun bij mijn studies en zit nu nog altijd in een programma dat Cafeteros Conectados heet. We maken gebruik van moderne technologie, zelfs van tablets. De groei van onze boerderij ging stapsgewijs. Beetje bij beetje, we kochten lapje per lapje grond bij. Ik leerde – met de hulp van de coöperatieve – dat je een minimumschaalgrootte nodig hebt om een menswaardig bestaan uit te bouwen en boven de armoedegrens te blijven

Daniel, 27 jaar

Cooperativa de Caficulores de Andes, over generaties heen

Sommige investeringen van Incofin cvso gaan indirect naar microfinancieringsinstellingen – zoals de Cooperativa de Caficultores de Andes – via een tussenstap met het Fairtrade Access Fund (FAF). De Cooperativa is eigenaar van het merk delosAndes, dat koffie produceert.

De Cooperativa de Caficultores de Andes stelt een dubbel doel voorop. Ze willen de leden en hun familie helpen groeien en tegelijk de regio ontwikkelen. Dit doen ze onder meer door minimumprijzen te garanderen, te investeren in technische ontwikkeling en jongere generaties op te leiden. De opleiding Nueva Generación motiveert zonen en dochters om hun ouders op te volgen als koffieboer. Ze worden opgeleid tot professionele landbouwers: bekwame en technisch geschoolde ondernemers.

De kleine landbouwers van de koffieplantages van delosAndes staan voor verschillende uitdagingen. De plantages liggen op steile hellingen die onmogelijk machinaal te bewerken zijn. Al het werk gebeurt dus manueel. Ook krijgen de boeren te maken met klimaatopwarming en de gevolgen hiervan. Via technische ondersteuning leert de Cooperativa hen hiermee omgaan.

Juan David Rendón is algemeen directeur van de Cooperativa de Caficultores de Andes.

Kerncijfers december 2019

  • Grootte van de gemiddelde boerderij: 2 à 3 hectares
  • Aantal coöperanten: 3.800
  • Percentage vrouwelijke leden: 30 %

www.cooperandes.com

Investeer in gedreven ondernemers en in jezelf

Meebouwen aan een nieuwe toekomst kan al vanaf €130,20.
Investeer mee