overlay profile photo

“ACME is een van de meest prominente microfinancieringsinstellingen in Haïti.”

In Haïti speelt de microfinancieringssector een vitale rol in de economische ontwikkeling van de strijd tegen armoede. ACME toonde er al meermaals zijn enorme veerkracht en aanpassingsvermogen. Na de aardbeving in 2010 was het de eerste instelling om leningen te heropenen, al 15 dagen na de ramp. Telkens weer stelt ACME zijn klanten voorop, zodat hun noden nog beter beantwoord worden.

David Dewez

Regionale directeur van Latijns-Amerika en de Caraïben

Ik ben een alleenstaande moeder en woon met mijn zoon in een eigen huis. Toen ik in 1997 startte met mijn winkeltje bestond ACME net geen drie maanden. Ik was zo blij met hun eerste microkrediet! Die 6.000 gourdes (95 dollar) waren mijn kans om een eerste voorraad mooie kleren en ondergoed aan te kopen. Stap na stap breidde ik mijn assortiment uit. Dat was telkens opnieuw durven, maar gelukkig won mijn moed elke keer. ACME steunde me in elke fase met een grotere lening.

Ik doe mijn job heel graag. Een fijn en open contact met andere mensen is voor mij heel belangrijk. Van 2000 tot en met 2002 moest ik mijn leningen onderbreken, omdat ik veranderde van verblijf en van activiteit. Nu heb ik een handel in tweedehandskleding. In januari 2017 ging ik mijn meest recente lening aan, ter waarde van 300.000 gourdes (4.700 dollar). Ondertussen ben ik al meer dan 20 jaar klant bij ACME, en beveel ik hen met veel plezier aan bij andere ondernemende vrouwen en mannen.

Marie Gracianne, 61 jaar

ACME, een toonbeeld van veerkracht

ACME S.A. werd opgericht in 1997 met de focus op het verlenen van financiële diensten aan de meest kwetsbare mensen in Haïti. Als sociale en duurzame microfinancieringsinstelling richt het zich vooral op microleningen voor kleine handelaars in landelijke gebieden. De meeste ACME- filialen zijn daar ook effectief gevestigd.

Haïti is het armste land in Latijns-Amerika én enorm gevoelig voor orkanen, terwijl het een minder goede infrastructuur heeft dan de buurlanden. ACME toonde zich vanaf zijn start enorm veerkrachtig. Het overleefde verschillende klimatologische, politieke en economische schokken, onder meer de aardbeving van 2010, orkaan Matthew in 2016 en opnieuw een hevige aardbeving in 2021.

Incofin cvso is al sinds 2009 investeerder, en momenteel voor 18 % aandeelhouder. David Dewez, de regionale directeur van Latijns-Amerika en de Caraïben, zit mee in het bestuur van de instelling. Het eerste project van het departement Technische Assistentie van Incofin cvso liep bij ACME in 2012.

Kerncijfers december 2021

  • Aantal klanten: 27.095
  • Percentage vrouwelijke klanten: 62 %
  • Klanten in landelijke gebieden: 76 %

Bouw mee aan een betere toekomst

Investeer in gedreven ondernemers en in jezelf. Dit kan al vanaf €130,20.
Investeer mee