FAF diversifieert haar portefeuille in de DR Congo

november 26, 2018

Incofin is trots u de eerste succesvolle investering te kunnen aankondigen van het Fairtrade Access Fund (FAF), mede opgericht door Incofin cvso, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het FAF investeerde een lening van 300.000 USD in een koffie coöperatieve. Omwille van de onvoorspelbare politieke toestand is het bijzonder moeilijk om in deze Congolese regio actief te zijn. Het FAF is een van de bijzonder weinig internationale geldverstrekkers in deze regio.

De koffie coöperatieve groepeert ongeveer 12.000 erg kleine biologische koffieboeren, met minder dan 1 hectare land, in het vroegere conflictgebied Kivu. De organisatie mobiliseert en structureert de kleine koffieboeren door de productie en het op de markt brengen van gecertificeerde kwaliteitskoffie. De coöperatieve ondersteunt de boeren met continue opleiding, het renoveren en heraanplanten van de plantages, de verzameling en verwerking van de productie en de eerlijke verdeling van de winsten.

Net zoals de meeste Afrikaanse koffieproducenten mikt de coöperatieve op het topmarktsegment van speciale koffies die worden gekenmerkt door specifieke smaakprofielen verkocht in kleine hoeveelheden, meestal aan kleinere branderijen.  De koffie uit deze regio wordt beschouwd als een van de kwalitatief beste ter wereld en wordt geproduceerd uit bomen van de Bourbon-variëteit van Arabica. De koffie wordt nat-behandeld of ‘gewassen’, wat betekent dat de vruchthuid en pulp van de bonen meteen na de oogst worden verwijderd voor de boon wordt gedroogd.

De koffie coöperatieve is gecertificeerd FLO, Bio, UTZ en SPP. De koffie wordt verkocht aan afnemers in onder andere Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk en België.