Cvso helpt de meest afgelegen dorpjes op het Indische platteland te bereiken

juli 3, 2020

De huidige crisis laat zich voelen bij veel aanbieders van financiële diensten in India, net zoals in tal van andere sectoren. Toch zien niet alle spelers er even hard vanaf. SAVE Solutions zag haar activiteiten zelfs toenemen: ze voeren maar liefst 20% meer financiële transacties uit dan dezelfde periode een jaar geleden. Om hun werking en positieve impact verder te stimuleren schreef Incofin cvso  begin juni een lening van 1 miljoen euro uit.

In India heeft het Coronavirus vooral in de grootsteden, waar de bevolking dicht op elkaar leeft, toegeslagen. Het platteland werd meer gespaard, waardoor de overheid daar ook een minder strenge lockdown kon handhaven en de economische impact daar wat minder hard doorweegt.

De nood in rurale gebieden aan financiële diensten dicht bij huis is gevoelig gestegen gedurende de crisis. Veel mensen ontvluchtten de stad en verhuisden tijdelijk naar hun familie in hun geboortedorp op het platteland. Tegelijkertijd raakt een groot deel van de landelijke bevolking moeilijk in het bankkantoor van de reguliere banken die zich vooral in de steden bevinden en minder verspreid zijn op het platteland. Omdat de regering het openbare vervoer volledig heeft opgeschort – wat zelfs vandaag nog maar in zeer beperkte mate opnieuw in gebruik is – blijven veel van die kantoren onbereikbaar. En voor vele Indiërs komt het zeer lokaal gerichte, landelijke netwerk van SAVE Solutions als geroepen. SAVE bedient bijna 8.000 lokale servicepunten in 30 provincies in India en bereikt daarmee meer dan 15 miljoen klanten.

Cruciaal in deze crisis is daarbij dat SAVE Solutions meer doet dan alleen het uitschrijven van kleine leningen en leningen aan KMO’s. Hun aanbod aan financiële diensten is gediversifieerd en ze zagen vooral een stijging in meer alledaagse bankverrichtingen zoals overschrijvingen, geldstortingen en het openen van nieuwe bankrekeningen.

Begin juni verstrekte Incofin cvso met het oog op verdere uitbreiding van SAVE’s diensten een lening van 1 miljoen euro. “We zijn verheugd om met SAVE samen te werken in hun streven naar een duurzaam en gediversifieerd financieel ecosysteem op het platteland. Hun puike financiële resultaten in het midden van de coronacrisis is een duidelijke bevestiging van hun sterke bedrijfsmodel.”, Aditya Bhandari, Co-Regiodirecteur Azië.

Met deze financiering van Incofin wil SAVE haar lokale netwerk blijven inzetten en haar bankactiviteiten en betaalbare kredietverlening uitbreiden om de achtergestelde bevolking te bereiken. “We zijn Incofin dankbaar voor hun overtuiging en steun bij de groei van onze organisatie. Deze schuldfinanciering is een blijk van vertrouwen in de slagkracht van SAVE. De verstoring veroorzaakt door de pandemie heeft ons ertoe aangezet om onze positieve impact op tal van huishoudens op het platteland te bestendigen. Deze nieuwe investering stelt ons in staat om kleine ondernemers en hun familie te versterken.”, Ajeet Kumar Singh, medeoprichter en algemeen directeur van SAVE Solutions.