ACME en Incofin cvso helpen Haïti de rug te rechten na verwoestende aardbeving

oktober 19, 2021

Met ondersteuning van Incofin cvso is de Haïtiaanse microfinancieringsinstelling ACME erin geslaagd mobiele kantoren op te richten. Zo kan de financiële dienstverlening aan kleine ondernemers vrijwaard worden op een moment dat de behoefte het grootst is bij die ondernemers.

De bevolking van Haïti werd de laatste jaren niet bepaald gespaard: politieke instabiliteit, sociaal protest, economische crisis, natuurrampen en de Covid-19-uitbraak. Alsof het nog niet genoeg was, werd het land aan de Caribische zee op 14 augustus geteisterd door een aardbeving met een grootte van 7.2 op de schaal van Richter.

Microfinancieringsinstelling ACME houdt zich vooral bezig met het verlenen van microleningen aan kleine ondernemers in afgelegen gebieden, cruciaal werk in een land met een gebrekkige infrastructuur. De samenwerking tussen Incofin cvso en ACME baseert zich op een jarenlange partnership: Incofin cvso is al sinds 2009 aandeelhouder van ACME.

Ook een aantal lokale kantoren van ACME vielen ten prooi van de aardbeving van 14 augustus.

Ondanks alle uitdagingen van de laatste jaren, heeft ACME zich weten stand te houden en is ze erin geslaagd om de portfolio op peil te houden. En nu wordt de weerbaarheid van de instelling opnieuw op de proef gesteld.

Op 14 augustus trof een aardbeving Haïti. De dodentol liep op tot meer dan 2.200 mensen. Meer dan 50.000 huizen, inclusief scholen, ziekenhuizen en winkels werden tot puin herleid. Velen bleven dakloos achter. De tropische storm Grace, die drie dagen later, in de nasleep van de beving, over het zuidelijke gedeelte van Haïti raasde, maakte de situatie zo mogelijk nog erger. De hevige regenbuien en de wind vernielden de schuilplaatsen die mensen zonder dak boven hun hoofd hadden gemaakt van tenten of plastic lakens.

Een politiek onstabiel klimaat – in juli werd de Haïtiaanse president, Jovenel Moïse, vermoord –  verhindert een doeltreffende hulpverlening. Kapingen van vrachtwagens, bendes die vrij spel krijgen en beschadigde wegen zorgt ervoor dat humanitaire hulp er moeilijk op gang komt.

In deze extreem moeilijke omstandigheden doet ACME er alles aan om haar operaties draaiende te houden en haar klanten vooruit te helpen. In de getroffen kantoren worden de meeste activiteiten van op afstand verdergezet via telefonisch verkeer of klanten ter plaatse te bezoeken. Daarnaast heeft ACME vrachtwagens gebruikt om een paar mobiele kantoren op te richten waar klanten terecht kunnen. Incofin cvso heeft budget vrijgemaakt voor ACME om te kunnen investeren in de vrachtwagens en de benodigde IT-apparatuur.

Deputy regional manager Lia Gonzalez legt uit waarom Incofin cvso zich heeft geëngageerd: In de meer dan tien jaar waarin we met ACME samenwerken, is er geen enkele crisis of uitdaging geweest die deze instelling niet heeft weten te overwinnen. De moed en weerbaarheid van het personeel van ACME verdient alle bewondering en respect. Ook nu slaagt ACME ondanks de omstandigheden erin haar klanten te blijven helpen. We hebben ons samen ingezet om mobiele kantoren op te richten, waardoor ACME haar werking kan voortzetten en kleine ondernemers kan blijven bedienen op het moment dat die het meest nodig hebben.”