Juhudi Kilimo, Kenia

mei 17, 2019

Incofin cvso investeert in de Niet-Bancaire Financiële Instelling Juhudi Kilimo. Dit is de eerste kapitaalparticipatie van het fonds in Kenia. Juhudi is de leidende financiële dienstverlener voor landelijke kleinschalige boeren in Kenia en biedt een breed scala aan diensten verspreid over 28 vestigingen in 34 landelijke steden in Kenia. De MFI heeft 305 werknemers die een portefeuille beheren van meer dan 21 miljoen USD.

Juhudi ontstond in 2004 als een eenvoudig micro-leningeninitiatief, gefocust op het bedienen van kleinschalige boeren die geen toegang hadden tot financiele diensten door onder meer slechte bereikbaarheid,  gebrekkige infrastructuur, beperkte markttoegang, klimatologische omstandigheden, ongeletterdheid, en slechte of geen financiële gegevens. In 2009 slaagde Juhudi door marktonderzoek en productontwikkeling erin een onafhankelijk, winstgevend bedrijf te worden met startkapitaal van US USD 1 miljoen.

5 jaar geleden had Juhudi 4.500 klanten die werden bediend door minder dan 50 personeelsleden in 8 vestigingen. Vandaag heeft Juhudi meer dan 45.000 klanten, die meer dan USD 100 miljoen ontvingen. De huidige portefeuille bestaat voor 67% uit vrouwen en voor 39% uit jongeren. De gemiddelde omvang van de leningen bedraagt ​​ongeveer USD 500 en wordt gebruikt voor het verwerven van vee, landbouwproductiemiddelen zoals zaden en meststoffen en landbouwapparatuur.

Kenia heeft naar schatting 50 miljoen inwoners met ~ 75% in plattelandsgebieden, en is afhankelijk van landbouw als bron van inkomsten. Tegenwoordig vertegenwoordigt landbouw ongeveer 32% van het BBP van Kenia en blijft het de grootste werkgever van de bevolking. Juhudi engageert zich om technologie te gebruiken als een manier om de efficiëntie te vergroten en om financiële toegang te bieden aan klanten in landelijke gebieden. Juhudi keert momenteel bijna 90% van zijn leningen via de mobiele telefoon uit, waarbij ongeveer 60% van de klanten hun terugbetalingen ook via dit kanaal doen.